To the English pages

Over Jan Strumphler

Jan Strumphler in zijn werkplaats

Jan Strumphler werd geboren in 1958 in Haarlem. Van 1984 tot 1987 volgde hij de vioolbouwopleiding aan de Newark School of Violinmaking in Engeland. Hierna ging hij werken bij de gerenommeerde strijkstokkenmaker Matthew Coltman in Londen. In 1989 kwam hij terug naar Nederland en vestigde zich als strijkstokkenmaker in Vleuten. Daar houdt hij zich sindsdien in zijn eigen atelier bezig met zowel nieuwbouw als reparatie en restauratie van strijkstokken. Sinds 1997 is Strumphler secretaris van de Nederlandse Groep van Viool- en Strijkstokkenmakers (NGV).

Hij is niet de eerste Strumphler die zijn brood verdient met de combinatie van muziek en ambacht. De eerste Strumphler die, aan het einde van de 18de eeuw, vanuit Duitsland naar Nederland kwam was de bekende orgelbouwer Johannes Strumphler. In heel Nederland kunt u nog kerk- en huisorgels van zijn hand aantreffen die nog altijd worden bespeeld, onder andere in de Eusebiuskerk in Arnhem en de Geertekerk in Utrecht.

De media over Jan Strumphler

In verschillende media is de afgelopen jaren aandacht besteed aan Jan Strumphler strijkstokken:

Verder is in het boek 400 jaar vioolbouwkunst in Nederland, uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Nederlandse Groep van Viool- en Strijkstokkenmakers in 1999, een interview met hem opgenomen en een aantal van zijn strijkstokken afgebeeld. Het boek is in de boekwinkel uitverkocht, maar voor belangstellenden heeft Jan nog enige exemplaren beschikbaar.

Naar Referenties »