To the English pages

Een stok aanschaffen

Een strijkstok aanschaffen is voor veel (amateur-)musici een moeilijke opgave. Er zijn zoveel keuzes te maken en zoveel zaken waar je rekening mee moet houden, dat veel mensen op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zien. Hoewel u de enige blijft die kan bepalen welke stok het beste bij u, uw instrument en uw manier van spelen past, staat hieronder een aantal punten waar u wellicht iets aan heeft bij uw zoektocht.

Een strijkstok kunt u aanschaffen bij een muziekhandel of een vioolbouwer, maar u kunt ook naar een gespecialiseerde strijkstokkenmaker gaan. Het voordeel hiervan is dat deze – behalve bestaande stokken – ook door hemzelf gebouwde stokken verkoopt en dat hij eventueel rekening kan houden met specifieke wensen op het gebied van balans, gewicht, flexibiliteit en maatvoering.

Bedenk dat een goede strijkstok minstens zo belangrijk is als een goed instrument. Soms ­– maar zeker niet altijd –  is de strijkstok die het beste bij uw instrument of bij u past, duurder dan het instrument waar u op speelt.

Oud is niet per se beter dan nieuw. Veel mensen denken dat een oude strijkstok per definitie beter is dan een nieuwgebouwde stok. Dit zit echter voor een groot deel ‘tussen de oren’. Natuurlijk zijn er vele prachtige oude stokken, zoals er ook vele prachtige oude instrumenten zijn. Maar er komen ook veel oude stokken op de markt die niks beter, en soms zelfs slechter, zijn dan een goede nieuw gemaakte stok, maar waarvoor wél veel meer betaald moet worden. Let dus bij aanschaf niet in de eerste plaats op de ouderdom, maar op de kwaliteit en de klank van de stok en bepaal zelf of die bij u en uw instrument past.

Probeer niet te veel stokken tegelijk uit, dit maakt kiezen alleen maar ingewikkelder. Beter is het om steeds maximaal twee stokken tegelijk uit te proberen. Daaruit kiest u de stok die u het best bevalt. Naast die stok probeert u eventueel weer een andere stok, kiest er de beste uit, enzovoorts.

Bedenk dat het wennen aan een andere strijkstok soms tijd nodig heeft omdat bijvoorbeeld de balans en het gewicht anders zijn dan u gewend bent.

U bent van harte welkom

Maak gerust een afspraak om het atelier te bezoeken en in alle rust uw keuze te overleggen. Op de contactpagina vindt u onze adresgegevens en een routebeschrijving.

» Naar de contactpagina